Heb je interesse om te investeren in diamanten? Dan ben je zeker niet de enige. Investeren in diamanten is inmiddels razend populair. Veel mensen hebben gezien dat investeren in diamanten eigenlijk heel veilig is. Een diamant kan namelijk erg goed omgaan met de crisis. De waarde zal niet snel dalen. Maar hoe wordt nou eigenlijk de prijs bepaald van een diamant? Het antwoord op die vraag kan je hieronder vinden. Blijf dus gerust verder lezen.

Invloed van economie

Het werd al kort hierboven benoemd, maar de prijs diamant wordt sterk beïnvloedt door de economie. In de afgelopen jaren is gebleken dat er steeds meer vraag ontstaat naar diamanten. Helaas kan het aanbod niet voldoen aan de vraag. Dit leidt ertoe dat de waarde van de diamant stijgt, omdat er dus meer vraag is dan aanbod. Tijdens een crisis kan de waarde wellicht een beetje dalen, maar eigenlijk wordt dit vrij snel weer hersteld. Je kan er bijna vanuit gaan dat je nooit verlies zal draaien als je de diamant weer verder verkoopt. 

Kleur speelt een grote rol

Als je al hebt gekeken naar diamanten kopen online, dan ben je er vast achter gekomen dat er een vier kenmerken zijn die invloed uitoefenen op de prijs. Deze kenmerken worden ook wel de 4C’s genoemd. Het eerste kenmerk in dat rijtje is de kleur van de diamant. De kleur bepaalt dus voor een deel de waarde en daarmee de prijs van een diamant. Het is gebleken dat gekleurde diamanten een stuk meer opleveren dan kleurloze diamanten. Gekleurde diamanten zijn namelijk zeldzaam en daardoor meer waard. 

Karaat mag niet vergeten worden

Het tweede kenmerk wordt karaat genoemd. Karaat is eigenlijk niets anders dan het gewicht van de diamant. Het spreekt misschien voor zich, maar een zwaardere diamant zal een hogere prijs opleveren dan een lichtere diamant. Het is belangrijk dat je altijd een diamant koopt met een geldig certificaat. Op het certificaat worden de 4C’s namelijk benoemd. Het toont aan dat de diamant echt is. Op het certificaat zal het karaat dan ook zeker vermeld worden. 

Invloed van slijpvorm en zuiverheid

De mensen die goed hebben opgelet, hebben wel gezien dat elke diamant anders geslepen is. Een diamant hoeft er niet altijd uit te zien als het standaard plaatje van een diamant. Bepaalde slijpvormen zijn populairder dan andere slijpvormen. De prijs van een diamant kan dus zeker beïnvloed worden door de slijpvorm. Daarnaast speelt de zuiverheid van een diamant een grote rol in het bepalen van de prijs. Een diamant met meer onzuiverheden zal uiteraard minder waard zijn dan een diamant met weinig onzuiverheden. Het is goed om advies te vragen als je beginner bent.